Всичко за Одрин

Одрин (наричан на турски Едирне) е град в Източна Тракия, в северозападна Турция. Градът е разположен в тракийската равнина (голяма част от града е сравнително равна) и на изток от сливането на реките Марица, Тунджа и Арда, известни съответно на турски като Meriç, Tunca и Arda.

Този град може да бъде вашата първа или последна точка в Турция, тъй като се намира на кръстовище, където се срещат границите на три държави: България, Турция и Гърция. Посещаването на Одрин е възможно буквално за минути от България, но също и като еднодневно пътуване от Истанбул.

Със завършването в началото на 90-те години на магистралата от Kapıkule, главният граничен пункт на магистралите от Европа към Турция, Одрин губи голяма част от търговията си, разчитала основно на пътникопотока на изток (основно турски гастарбайтери от западна Европа). Днес по-голямата част от туризма в града се състои от турците и чужденците, идващи от Истанбул и от България, които търсят евтини стоки на пазара.

Имперското минало е онова, което прави Одрин интересно за истинските туристи, от огромни османски имперски комплекси до неокласическа архитектура на магазините в центъра, и естествено Селимие джамия.

История на Одрин

Районът около Одрин, благодарение на стратегическото си положение по главните пътища към Истанбул, Босфора и по-нататък до Азия, е едно от местата на земята, за които са се водили редица войни – той е бил обект на не по-малко от 16 големи сражения и обсади през вековете.

Предишното име на Одрин е Адрианопол (Адрианополис), т.е. „Град на Адриан“, наречен на римския император, който основава града на мястото на тракийското село Ускудама.

След това през 14 век османците превземат града и го превръщат в столица, ситуация, която продължава до падането на Константинопол. Дори след като династията се преместила в Константинопол в средата на 15-ти век, Одрин бил един от, ако не и най-важните центрове на европейската част на Османската империя, която някога се е простирала до Унгария. Одрин дълго време е нещо като полу-столица на империята, с някои султани, дори предпочитат града пред Истанбул и обсъждат връщането на трона обратно в града. Между 1700 и 1750 г. Одрин е четвъртият по големина град в Европа с население от около 350 000 души.

Нещата обаче драматично се променят в началото на 19-ти век когато градът претърпява тежка депопулация в контекста на руско-турските войни от 1829 и 1878 г., когато руснаците окупират целия път до западните покрайнини на Истанбул; Балканските войни от края на XIX / началото на XX век; загубата на голяма част от хинтерланда и дори външните предградия на север и запад, когато международните граници не съществуват (когато всички са били част от Османската империя) са били създадени близо до града през 1910-те и 20-те години; и Втората световна война, когато нацистките армии са били само на километри от града, точно на отсрещните брегове на реките, и по-голямата част от населението е евакуирано във вътрешността на Турция. Тази тенденция към обезлюдяване се забавя, но продължава до съвсем скоро и сега градът е дом на едва 140 000 души. Въпреки че е доста оживен град, особено в сравнение с други турски градове с такъв размер, всичко, което виждате днес, е само част от предишната му слава.

Климат

Одрин е град с умереноконтинентален климат – горещ и понякога дъждовен (силни валежи, които обикновено продължават 15-20 минути) (очаквайте до 40ºC); студени и дъждовни, понякога снежни зими (очаквайте до -10ºC).

Пролетните и есенните месеци обикновено са по-топли от местата на морския бряг (като Истанбул), така че ако през деня се спрете от крайбрежно място, особено през май, пийте много вода, за да избегнете главоболие поради дехидратация – зимата пристига по-рано (през ноември). Тъй като Одрин се намира в география, която е входна точка на много метеорологични системи от Балканите (Югоизточна Европа) към Турция, добрият начин за прогнозиране на метеорологичните условия през следващите няколко дни е да се видят условията например в Пловдив, България- условията в Одрин ще са същите след няколко дни.

Поради студените и сухите ветрове на зимите, използването на някакъв вид овлажнител на кожата в допълнение към топли дрехи е от съществено значение, за да се избегне изсъхването на кожата (която може лесно да се напука до кръв в най-студените дни).

За вашата безопасност

Избягвайте да се разхождате около бреговете на реките Тунджа и Марица и Караагач преди, по време или след обилни валежи, особено през зимата. Въпреки че центърът никога не е засегнат, тези райони са склонни да имат тежко наводнение през това време. Така че, ако сте в Одрин през зимата и планирате да посетите гореспоменатите места (които трябва), първо вижте прогнозите за времето.

Ако видите, че водата се покачва в реката, бъдете подозрителни, обадете се и информирайте полицията (телефонен номер: 155) и бързо отидете някъде далеч и по-високо от речното корито, колкото е възможно. Самите сгради в Караашач са рядко или леко засегнати, но проблемът е, че кварталът е отрязан от останалия свят като мостовете, които го свързват с центъра на Одрин са под водата.

Телефонният код на града е 284 (+90 284 при обаждане от Турция).

Контакт с българския консул:
(България Башконсолошулу), Талат Паша Асфалти 31,

☎ +90 284 214-06-17,

факс: +90 284 214-84-82.

9:00-18:00ч.