Пътуване до Одрин

Kак се стига до Одрин?

С кола до Одрин

Одрин е разположен на основните магистрали, свързващи Турция и Европа (номера на пътищата: безплатен D100 и платен с пътна такса / магистрала O-3 / E80).

Главният европейско-турски пограничен пункт Капъкуле / Капитан Андреево (между Турция и България, Югоизточна Европа на Свиленград) е на около 15-20 км от града, докато по-малко значимият граничен пункт Пазаркуле (между Турция и Гърция, северно от Орестиада) е дори по-близо.
Капъкуле-Одрин разстоянието е 17 км. и се взема с кола за около 17 минути.

Пътуването отнема не повече от два часа от Истанбул (224 км) до Одрин по магистралата, и дори още по-малко, ако сте от любителите на високите скорости.

Почти всичко важно в Одрин е на пешеходно разстояние, което се улеснява още повече от плоския релеф на града. Въпреки това за някои относително отдалечени места можете да вземете такси, което ще струва само няколко евро.

Има и много микробуси, които се насочват към външните квартали на града.

Самолет до Одрин

От близките летища най-удобно е новото летище Истанбул, което има директни полети от всички населени континенти.

С автобус до Одрин

Най-лесният начин да стигнете до Одрин е с автобус от Истанбул. Автобусите са достатъчно често – почти по всяко време с такса от около € 10 и пътуване от два часа, въпреки че твърдата конкуренция между автобусните компании понякога може да доведе до цени от 10 TL. 1 Автобгарата в Одрин се намира извън града, но обществените автобуси ще ви отведат бързо до центъра на града.

Няма директни автобуси от България. Възможно е обаче да вземете такси до Капъкуле на българската граница. Оттук понякога може да се премине през автобус, пътуващ до Пловдив и София. Друг подход би бил да се премине през границата и да се вземе автобус или влак от Капитан Андреево от българската страна на границата.

С влак до Одрин

Един единствен регионален влак дневно тръгва от Капъкуле, на 18 км западно от българската граница, около 07:00 часа, спирайки в Одрин в 07:30, и достигайки до Истанбул Халкали около 11:30 часа. Завръщащият влак тръгва от Халкали в 18:00 часа, достигайки Одрин около 22:00 и Капикуле до 22:30. Използвайте местния транспорт (например dolmuş) между Халкали и центъра на Истанбул.

Възможно е също да пътувате с влак от Букурещ и София, но имайте предвид, че той пристига в Одрин около 3 часа сутринта. Тези влакове се експлоатират от TCDD. Освен това, Optima Express управлява авто-влак от Филах в Австрия няколко пъти месечно през април-ноември. Този влак е много популярен, когато шофьорите искат да избегнат доста трудните пътища в Балканите. Влакът обаче е отворен за пътници без автомобили.

Централната гара Edirne Gar е на 4 километра източно от центъра на града, близо до главната магистрала на изток до Истанбул, където се обаждат международни влакове. Регионалният влак също така спира в Edirne irehir само на 1 km югозападно от центъра, на ръба на стария квартал (Kaleiçi) близо до бреговете на река Тунджа.

В близост до Кастаниес, през границата в Източна Македония, Гърция има ежедневни влакове от Александруполис с връзки от Солун, управлявани от TrainOSE.