На пазар в Одрин

Какво да си купя от Одрин

Прах за пране

Колкото и да е прозаично, основната цел на българите, които посещават Одрин е покупката на прах за пране, чиято цена тук е доста по-ниска. Не бива да забравяте, че все пак сте в Турция, и трябва да имате предвид, че всяка събота цените в магазинчетата са различни – естествено, доста по-ниски от българските.

Най-добрата стратегия е първо да прегледате целия пазар и да се ориентирате кое колко струва. Чак след това се върнете там, където цените са най-ниски.

Сапун

След като сте напазарували прах за пране, може да видите нещо по-туристическо. Одрин е известен с плодовите си сапуни. Те не се използват за почистване (въпреки че всъщност са миещи точно както всички други сапуни), а за декорация.

В първите месеци след като са поставени в помещението, те също могат да послужат за естествени освежители на въздуха, тъй като излъчват изключително приятни аромати.

Бадемова паста (badem ezmesi)

Бадемовата паста (badem ezmesi) е местен, мек десерт, подобен на бисквитка, който е направен от горчив бадем.

1 Keçecizade, Hükümet Cad. 5 (централният магазин; те също разполагат с магазини на различни места в целия град) (срещу Üç ferefeli), ☎ +90 284 225-24-81

Това е може би най-известният производител на бадемова паста, който също предлага разнообразие от други традиционни и местни десерти.

Метла

Вероятно ще ви се стори малко странно да се купуват метли като сувенир от пътуване, но Одрин има дълга традиция в производството на метли и декоративни метли (които традиционно се дават като подарък на булки).

Турско сирене и други вкусотийки

На Синия пазар можете да си купите невероятно турско сирене, което наподобява малко на топено сирене. Не пропускайте също къпани кори за баница (не от пакетираните, а от покритите с чаршаф), естествено халва, маслини, зеленчуци, леща и боб.

Пазари в Одрин

Одрин има многобройни османски базари.

Араста

Мол ОдринПазарът Араста се намира точно под външния двор на джамията Селимие, обозначен с „ıarşı Girişi“. По-малкият базар на града, където офертите на магазините варират от плодови оформени сапуни (кошница от които започва от 3 TL) до бадемова паста, евтини тениски и обувки, както и сувенири, свързани с Одрин (и особено свързани със Селимие) и дрънкулки.

Алипаша (Alipaşa)

По-голям базар лежи дълго успоредно със Сараклар Кадеди.

Синия пазар

(, означен в Google maps като Koop. Evleri Pazar Yeri, координати 41.663537, 26.582052)

Работното време на Синия пазар е всеки ден без петък и неделя. Пазарът се намира в непосредствена близост до Марги аутлет, като ги дели една улица (Haşim İşcan Cd.).

Ако идвате пеша откъм Марги аутлет, ще влезете в Синия пазар в частта, където се продават основно зеленчуци и плодове. В средата на пазара са сергиите с маслини, сирене, локум, ядки и други характерни за Турция храни. За да намерите стоките за дома (домашни потреби) и дрехи трябва да прекосите целия пазар до срещуположния, най-далечен от Марги аутлет край.

Марги аутлет (Margi outlet)

Одрин мол